mandag den 7. september 2009

Steak m. Pommes Anna, rødvins sauce, dampede asparges samt lynsvitsede kantareller.


Skal der hygges lidt ekstra eller får du gæster på besøg, er det bare om at sætte gang i fantasien. For mig går man aldrig helt galt i byen med en god steak, hvad enten det er mørbrad, entrecote eller andet.

Her har jeg som tilbehør lavet et kartoffeltårn kaldet Pommes Anna, en rødvinssauce og lidt lækkert tilbehør. Men det er jo kun din fantasi der kan sætte grænsen. Velbekomme!

Du skal bruge(til 2 prs.):

2 steaks(få dem udskåret hos din slagter)

Pommes Anna:
3 bagekartofler
1 hel muskatnød
2 skalotteløg
100 g. smør
salt&peber

Rødvinssaucé:
olivenolie
en lille klat smør
1 løg
1 fed hvidløg
3 tsk tørret timian
citronskal fra 1 citron
2 spsk. balsamico olie
½ flaske rødvin
½ liter vand
1 bouillon terning, okse
ca. 1 dl. tomatpure
2 tsk. paprika
1/4 l. madlavningsfløde
sovsejævner

Tilbehør:
1 bdt. asparges
200 g. kantareller
2 stk. forårsløg fra 1 bdt.
salt & peber
evt. brød til

Start med at lave Pommes Anna. Den kan med fordel laves dagen inden, hvis du ikke har tid på selve dagen. Det er en god ide hvis du har et jern du kan rive kartoflerne på, så de bliver helt tynde. Start med at gøre det.
Smelt herefter smørret i en gryde ved lav varme, og hak skalotteløgene fint. Hæld det smeltede smør i en skål og steg løgene i den samme gryde til de er bløde - de må IKKE blive brune. Når de er stegt færdige, tages de af blusset og hældes i en skål.
Riv muskatnøden på et fint jern og ned i en skål.

Smør et ildfast fad(et meget lille ét hvis i kun er to) med lidt af det smeltede smør. Læg et lag af de tynde kartofler i fadet. smør det med smør og drys med de stegte løg, musketnødden og lidt salt(spar på salten). Herefter starter du forfra med et nyt lag, indtil faddet er fyldt op. Dæk kartoflerne med bagepapir, og stil dem i pres(hvis du har et mindre fad eller lign. kan du stille det ovenpå.

Tænd ovnen på 180 grader og stil kartoflerne ind - de skal ca. have en halv time eller indtil de er møre, når du stikker i dem.
Når de er færdige, stiller du dem til afkøling, evt. til næste dag. Når du skal bruge kartoflerne skærer du dem ud i passende størrelse, tager dem op af fadet og stiller dem i et nyt. Herefter giver du dem ca. 15 min i en 200 grader forvarmet ovn.

Rødvinssauce:
Svits grofthakket løg, hvidløg, citronskal og timian i lidt smør og olie. Lad det simre lidt og tilsæt balsamico olien, lad olien fordampe og tilsæt herefter rødvin, vand og bouillon. Lad det hele koge i små 10 minutter.
Si sovsen og hæld den flydende sovs tilbage i gryden. Tilsæt tomatpure og paprika og lad det simre lidt. Er saucen for tynd, tilsætter du fløden og evt. lidt jævner. Smag til med salt og peber.

Tilbehør:
Fyld bunden af en gryde med letsaltet vand. Bræk enderne af aspargesene og lad dem dem simre i vandet i ca. 6-8 minutter - pas på de ikke får for meget.
Rens kantarellerne UDEN vand og svits dem kort lige inden servering, drys med lidt salt og peber.
Tag kantarellerne op af panden og svits som det sidste de hele forårsløg kort.

Anret som du har lyst, eller som det ses på mit billede

Ingen kommentarer:

Send en kommentar