fredag den 30. oktober 2009

Restaurant Malling & SchmidtEnebærrøgede kartoffelchips med bakskuld emulsion, saltede rapsoliechips med allehånde og dehydrerede grøntsager.


"Hummeren på havets bund"; Hummer, havsalat, tangcroutoner, agurk/urte væde
små rugbrød og hvidt brød bagt over lejrbål med spæk på toppen."Den Sorte Gotlandske trøffel"; Braiseret oksesteg, hybensaft, friskrevet trøffel og smørsauce.Stegte æbler fra familiens egen gård, sejt flødeskum, kastanjer og sorbet.


Espresso. Dertil små pandekager, sukkermadder, grøn chokolade, chokolade m. hindbør, knækbrød m. rosmarinkaramel og tangchokolade.


Kære venner, nu skal i lytte godt efter. Jeg har netop fået en stor drøm opfyldt. Drømmen synes måske fjollet for nogen, men jeg har i flere år drømt om at besøge restaurant Malling & Schmidt i Jägergaardsgade i Århus. Igår gik den drøm i opfyldelse.
Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg kan nares af ultra flotte anretninger - dét kan ofte være nok for mig til at jeg er solgt(Ja men er vel visuel tænkende!). Men dette var så meget mere end dét.

Vi bliver mødt at en venlig og yderst veltalende tjener, der tager vores jakker og tilbyder os et glas cava. Vi vælger dog at takke pænt nej, og istedet sætte os til bords med det samme.
Tjeneren vælger et glad hvidvin til os, som passer til den ret vi skal have først. - hertil fortæller han os en dejlig lille historie om manden bag vinen, og hvordan vinen smager. - Det starter godt!

Hos Malling & Schmidt kører de i øjeblikket bl.a. en menu med 3 retter for 450 kr. Retterne er bestemt i forvejen! Vi havde hjemmefra kigget lidt på mulighederne, og valgte den 3 retters menú. ( De har også 6 retter for 695 kr. og "Nordisk univers" som er 10 retter m. vin, champagne, snacks m.m. for 2200 kr. - Derudover sælger de også enkelte retter til mellem 125 kr. - 245 kr stk. Se mere på http://www.mallingschmidt.dk/ ).

Tjeneren kommer ind til os med en mørk halvgennemsigtig plastikbeholder og stiller på bordet. Han siger at nu stiller han lige den her, og så kan vi sidde og tænke lidt over hvad det kan være. Allerede her er min nysgerrighed helt skærpet, og jeg fryder mig allerede over overraskelser. Kokken Krisine Rødbro kommer ind til os med 3 andre ting. Hun stiller et lille glas med bolcher af rapsolie og allehånde, en lille skål med dip af bakskuld og et glas med dehydrerede grøntsager(de smagte næsten som vingummier).
Låget tages nu af plastikbeholderen og der står en svag røg op af den. Inden i er der to lange, tynde kartoffelchips, som er blevet røget på enebær mens vi har siddet og kigget på den!
Vi har svært ved at tøre smilet af, efter disse 4 små overraskelser, som ikke var en del af den beskrevede menu, men som ´bare var noget vi fik'!

Vi sidder og nipper til alle fire ting, og alle sammen er de helt specielle, og det giver os en unik oplevelse, som får os til at blive nysgerrige og ivrigt diskutere om hvad de forskellige ting kunne indholde osv.!

Kort herefter får vi serveret aftenens forret; "Hummeren som lever på havets bund". Hele retten var én stor fortælling, og bestod af en stort og utrolig velsmagende stykke hummer i marineret havsalat, hvorpå der lå sprøde tangcroutoner. Kokken hælder en grøn væde ved retten, som består af agurk og urter.
Retten fremstår alt i alt som utrolig velsammensat, og man kan ikke undgå at undres og frydes over den nærmest smeltende hummer der akkompagnieres fantastisk af de sprøde tang croutoner. Wauw, vi kunne næsten ikke tro at de følgende retter kunne blive bedre! Til forretten får vi serveret små rugbrød og hvidt brød bagt over lejrbål toppet med spæk - brødet blev fyldt op hele aftenen igennem!

Hovedretten "Den Sorte Gotlandske Trøffel" var braiseret oksesteg, overdynget med friskrevet(inde ved bordet) trøffel, hybensaft og smørcreme. Nam nam nam nam nam..... Er du tosset for en ret, sprængfyldt med smagsnuancer. Kødet nærmest forsvandt i munden på os, mens den fantastiske hybensaft gav et ordentligt smagsspark der kunne mærkes. En virkelig lækker ret  uden unødvendige overflødigheder. Vi mærkede lige så stille den dejlige mæthedsfornemmelse nærme sig, på den gode måde. Ååååh hvor er trøffel dog en, desværre dyr, men absolut fantastisk spise!

Vi sunder os lidt ovenpå retter og indtryk, før vi sætter tænderne i desserten. Jeg må blankt erkende at jeg tror det er den bedste desert jeg i mit liv har fået. Som kokken Kristine Rødbro beskrev den, kunne det være en dessert fortolkning af en klassisk pastaret med pesto... ihvertfald rent udseende mæssigt. Rent smagsmæssigt var det sprød sprød saftig æble fra familiens egen gård, sejt flødeskum, kastanjer og sorbet. Jeg kan slet ikke beskrive den blidhed og på samme tid kraftfulde karakter denne ret havde. I'm stunned!!

Som en sidste afslutning på aftenen, bestilte vi en espresso til at gå hjem på - men det var ikke blot som så! Med til espressoen fik vi en trækasse hvori der lå varme sorte sten og kolde hvide sten. På de sorte sten lå der små minipandekager og sukkermadder. På de hvide sten der små godbidder; knækbrød med karamel og rosmarin, grøn chokolade med urt, chokolade med hindbær, vingummi og chokoladetang.
Denne sidste ultra raffinerede detalje satte den ultimative prik over i'et på denne fantastiske og meget spændende mad oplevelse.

Der kan vidst ikke være nogen tvivl om at jeg på alle måder ville anbefale Malling & Schmidt. Der er intet at sætte en finger på fra service, til mad, lokaler og stemning. Er du ude efter en oplevelse ud over det sædvanlige, så overvej kraftigt om næste gang ikke skal være hos Malling & Schmidt. Pengene er på alle måder givet godt ud, og jeg kan garantere at det er dét værd. Rent faktisk finder jeg det næste uforståeligt billigt, på den gode måde, når man tænker på hvad vi fik for pengene. Vi tilbragte næsten 3 timer på Malling & Schmidt, og kunne sikkert sagtens havde siddet der længere hvis det ikke var fordi vi skulle videre i biografen!

Besøg http://www.mallingschmidt.dk/ for mere info.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar